Вести

Вучић: Одлука о отварању поглавља можда и данас

Председник владе Александар Вучић није искључио могућност да ће питања отварања поглавља бити решено данас, током Самита о Западном Балкану.
"Желим да верујем да Хрватска жели добро свом српском суседу и да ће они тај напор данас да учине. Ако учине, хвала, ако не учине опет хвала", рекао је Вучић новинарима у Паризу. Вучић је рекао да би током дана требало да се састане с комесаром ЕУ за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, те да очекује добре резултате. "Велика Британија је скинула резерву са Поглавља 23, остала је једна земља. Имаћемо прилику да са њима разговарамо, као и са европским званичницима", рекао је Вучић. Он је рекао да се нада да ће отварање поглавља моћи да буде решено данас. "Ако не буде данас, биће решено неки други пут", рекао је Вучић.

Вучић је данас у Паризу разговарао и са директорима Светске банке о томе да стручњаци те институције помогну и учествују у посебним тимовима који би били формирани са задатком да раде на увећавању раста из године у годину, а и у секторима образовања, просвете, енергетике. Вучић је у Паризу како је рекао разговарао о томе са Сирилом Милером и регионалном директорком Елен Голдстин, а како је нагласио, разговарали су о различитим реформама неопходном да Србија остварује одржив раст. "Циљ нам је да имао у различитим сферама добар програм за Србију и да ставимо себи до знања и грађанима где и како видимо Србију у различитим обастима за три, четири, 10 година. И да са највећим стручњацима, домаћим и страним, на томе радимо", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је навео да је молио представнике Светсаке банке да помогну, и да се разговарало о формирању посебног тима, који ће заједно са српским стзручњацима, радити на увећавању раста из године у годину. Вучић је навео да су у оквиру тога планирани тимови за образовање и просвету, и за енергетски сектор, наводећи и унапређење рада ЕПС-а и Србијагаса. "За ЕПС и Србијагас, пре свега је важно смањење губитака а касније и обезбеђивање раста", рекао је Вучић додајући да смо на добром путу и да ћемо тако и наставити.