Вести

Вучић: Панчево данас један од најјачих градова у Србији

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, после приказа способности 72. бригаде за специјалне операције и презентације противоклопног система “корнет”, да Град Панчево, као један од највећих индустријских центара, има много бољу будућност него што је имао.

Вучић је истакао да је Панчево, доласком ZF  и  Brozea, постао један од најјачих градова у Србији.

Подсетио је да је Панчево осми по величини град у Србији, у којем цена квадрата непрестано расте, у који долазе људи из различитих делова Србије, па и Београд, јер су плате у ZF и Brozeu велике.

“Панчево ће се тек развијати. Долазиће нови технолошки центри. А решено је на вишегодишњем и вишедеценијском нивоу и питање Петрохемије. Панчево мора да постане град образованих људи. Видећемо шта ћемо са универзитетским одељењима да урадимо. Много планова још имамо. Нарочити око изградње додатне инфраструктуре, регионалних и државних путева”, обајаснио је Председник Србије.

Вучић је изразио задовољство што Панчево данас има изванредну будућност.

Да подсетимо, Председник Србије је пре два месеца посетио фабрику и развојни центар компаније Broze у Панчеву. После обиласка фабрике председник је рекао да ће више од 40 одсто бити инжењери и скоро исто толико запослених са високом стручном спремом.

“Невероватно како Брозе изгледа, надреално” рекао је председник и додао да су у тој просечне плате вишеструко веће од просечних плата у Србији. У њој раде Панчевци и Београђани али и запослени из централне Србије попут Смедерева и Смедеревске Паланке.

“Тек ће Панчево да оживи”, додао је председник говорећи о немачкој фабрици у којој је 350 запослених и која сарађује са факултетима те прима на праксу студенте што у Панчеву, што у Немачкој. Фабрика сарађује и са Машинском школом.

“Ово је можда најбоље нешто што смо у Србији урадили”, рекао је председник говорећи о фабрици  Broze.

Председник Србије је тада рекао да је поносан што је данас у Панчеву, у немачкој компанији  Broze.

“Прошле године потписали смо уговор, ако се не варам 6. марта 2020. године смо поставили камен темељац. И ево нас овде, укупно ће бити 1.100 запослених. Верујемо да ће извоз бити огроман, велика ствар за Панчево, Банат, Београд, Нови Сад и друга места, Укупна инвестиција је 180 милиона евра, а верујемо да ће износ када се све заврши до 2025. бити огроман. Питао сам људе, па су ми говорили да су дошли из различитих места наше лепе земље, а оно што ми се највише допало је да сам видео наше људе који су пуни енергије, амбиције. Ми смо као држава помогли и на то сам поносан јер знамо да ће 1.000 људи овде имати изванредан посао”, рекао је Председник.

Напоменуо је да мисли да Панчевци још увек нису свесни шта су добили, а потом је говорио о инфраструктурном спајању Панчева са мрежом аутопутева.

“Ми сада морамо да завршавамо и тај четврти и пети сектор, од Бубањ потокока, преко Винче, до Панчева. Тада смо спојили све ауто-путеве према Загребу, Суботици, Будимпешти, према Нишу. Тотално друга земља, не само други град, али је ово за Панчево важно. Панчево је као неко невероватно место, све цене ће да скачу и расту због близине Београда. Када се изгради обилазница, то ће бити место као у рају”, рекао је Вучић.

Вучић је, на питање о успеху Панчева, рекао је да је то град који ће добити много, који ће бити један од најуспешнијих места у нашој земљи.