Вести

ВУЧИЋ У ПАНЧЕВУ: Поносан сам што сам грађанин Србије!

Поносан сам што сам грађанин Србије и што сам могао да видим невероватан напредак и шта је то што су наши пријатељи у само три године урадили овде у Панчеву, 900 људи су запослили у фабрици ZF и биће још више запослених, рекао је Председник Србије Александар Вучић приликом данашње посете инжењерског центра у фабрици ЗФ Сербиа у Северној пословној зони у Панчеву, који запошљава 200 стручњака. 

Ми смо ти који праве будућност европске аутомобилске индустрије заједно са нашим немачким пријатељима!, рекао је Председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је Србија у првој половини године, односно у првих шест месеци, привукла 1.72 милијарде евра страних директних инвестиција. То је, како је рекао, 19 одсто више него прошле године. 

Верујем да ћемо до краја године тај тренд да наставимо. Највише инвестиција долази из Немачке. У немачким компанијама радило је 17.000 људи када сам постао премијер. Данас их је 71.000. То је огроман напредак, јер су немачке компаније препознале Србију као добру локацију за свој бизнис, рекао је Председник Вучић.

Стварамо будућност европске ауто-индустрије

Овде сам видео невероватну посвећеност младих људи са којима сам разговарао, сви су веома добро обучени и припремљени, нагласио је Вучић.

Присетио се да је немачка канцеларка Ангела Меркел била веома изненађена када јој је рекао раније да је Србија успела да привуче инвеститора као што је ZF и да тек сада разуме зашто је она била толико изненађена и зашто му је честитала. 

Меркелова је знала шта је једна таква компанија као што је ZF значи за развој Србије, додао је Вучић. 

Када уђете у просторије развојног центра као да сте ушли у најсавременију фармацеутску компанију и најбоље опремљену апотеку, рекао је Вучић и додао да је данас видео и мерцедес и волво на хибридни и електрични погон, који не би ни постојали да није било учешћа Србије.

Он је истакао да ће на многим производима бити исписано “Made in Serbia”, те да је поносан на ову дивну фабрику и величанствени истраживачки центар. 

Додао је да је у разговору са домаћим стручњацима сазнао да долазе не само из Панчева, већ и из Београда, Новог Сада, Смедеревске Паланке и другим места у Србији. 

Председник каже да је Панчево почело да се развија и да ту квадрат стамбеног простора кошта сада скоро као у неким деловима Београда. 

Вучић је током обиласка разговарао са домаћим инжењерима у ЗФ Србија, упознао се са новим технологијама и могућностима најсавременијег истраживачког центра и пожелео им успех у раду.

Председник је разгледао модерну опрему ZF-а за испитивање и тестирање, као и верификацију електричних машина. 

Обиласку присуствују руководилац истраживања и развоја Е-дивизије ZF-а Отмар Шарер, генерални директор ZF Србија Милан Грујић, као и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб. 

Немачка компанија ZF (Цет-Еф) отворила је половином 2019. године, у Северној пословној зони у Панчеву, фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу.

Инвестиција ZF-а је била прва страна инвестиција у Панчеву након неколико деценија, чија је вредност већа од 160 милиона евра. 

У другој фази улагања ЗФ је определио додатна средства у износу од 35,6 милиона евра за изградњу и опремање ZF Сербиа инжењерског центра Панчево. 

ЗФ Сербиа инжењерски центар Панчево простире се на 3.000 квадратних метара канцеларијског и конференцијског простора и у њему тренутно ради 200 инжењера, како из Немачке тако и из Србије. 

Мултидисциплинарни инжењерски тим, у овом развојном центру бави се развојем система нових производа дивизије Е-мобилности, дизајном погона са електричном вучом, развојем погонских осовина, те софтверском калибрацијом, тестирањем и валидацијом. 

У склопу тест центра, у који је уложено 20 милиона евра савремене опреме за тестирање, налази се 16 испитних просторија за испитивање и верификацију електричних машина, те испитивање издржљивости и перформанси у активном и пасивном режиму рада, као и валидација целокупног система.

У јануару 2021. године, започети су први тестови у овом, најсавременијем истраживачком центру у Србији који је потом пуштен у рад. 

ZF Сербиа фабрика у Панчеву заједно са центром за истраживање и развој тренутно запошљава близу 1.000 људи. 

Раније је најављено да ће ZF запослити укупно око 1.300 људи и да ће, у другој фази пројекта, отворити развојно – истраживачки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије. 

Локација на којој се налази фабрика ZF дивизије Е-мобилтy и најсавременији развојно – истраживачки (Р&Д) центар простире се на девет хектара у северној индустријској зони Панчева. 

Чине је 58.000 метара квадратних производног погона и развојни центар на укупно 6.500 квадрата. 

ZF Група се налази на две локације у Србији: ЗФ Србија са главним седиштем у Панчеву и огранком ЗФ Афтермаркет са седиштем на Новом Београду. 

ЗФ Сербиа је технолошка компанија која послује на глобалном нивоу и производи системе за путничка и комерцијална возила, као и индустријску технологију, омогућавајући увођење следеће генерације мобилности. 

ZF омогућава возилима да виде, размишљају и поступају, кажу у тој компанији. 

У четири технолошка домена – управљање кретањем возила, интегрисана безбедност, аутоматизована вожња и електрична мобилност, ЗФ нуди свеобухватне производе и софтверска решења како за реномиране произвођаче возила тако и за нове клијенте који пружају услуге превоза и обезбеђивања мобилности. 

ЗФ омогућава електрификацију различитих врста возила. 

У фискалној 2020. години ZF је остварио продају од 32,6 милијарди евра. Компанија запошљава више од 150.000 сарадника на приближно 270 локација у 42 земље. 

Као део дугорочног стратешког развојног плана, 2016. године ZF је формирао своју најмлађу компанијску дивизију – Е мобилности. 

ZF је препознао потенцијал и спремност за сарадњу са државом Србијом и градом Панчевом, те је 2018. године договорена значајна инвестиција од 160 милиона евра опредељена за изградњу прве и друге фазе фабрике Панчево, као проширење глобалне производне мреже ZF-а.

 

Извор:Е-Панчево