Вести

Вучић: Заједничке снаге војске и полиције на границама

 Влада Србије формираће заједничке тимове полиције и Војске Србије који ће заштити границе Србије од илегалног уласка миграната, али и од илегалног и криминалног понашања наших и туђих кријумчара, изјавио је данас председник Владе Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је на седници Бироа за координацију служби безбедности одлучено да се на основу Закона о одбрани формирају заједничке снаге полиције и војске и да је за то потребна сагласност председника Србије Томислава НИколића, коју је он и усмено дао.

Вучић је рекао да је мигрантска криза за Србију најтежа, да је од јутрос у седам сати на територији Србије регистровано 2.699 лица, од тога преко 85 одсто из Авганистана и Пакистана и веома мали број лица из Сирије.

"Имамо ситуацију у којој лица из Авганистана и Пакистана немају ниједну шансу да буду примљени у ЕУ, а преко наше територије су дошли до граница ЕУ. Србија је приморана да заштити своје националне и државне интересе и у складу са тим ми смо данас једногласно, али и у сарадњи са предесником Николићем, са којим смо имали конференцијски разговор, донели предлог и са њим ћемо за неколико минута изаћи пред председника", рекао је Вучић.

Каже да је држава данима размишљала шта је то што Србија може да учини имајући у виду сложену безбедносну ситуацију у окружењу, али и ситуацију која се намеће због понашања комшија према мигрантима.

"Знате да је Србија од почетка кризе водила веома одговорну и озбиљну политику, која је показала пуну солидарнност и хумано лице Србије, једна смо од ретких земаља која ни једног тренутка није покушавала да подиже ограде. Србија то неће чинити ни у будуће", поручио је Вучић.

"Нећемо дозволити ниједан напад на грађане Србије муслиманске вероисповести, нити пропагирање мржње и насиље према њима", изјавио је Вучић.

Председник владе Александар Вучић изјавио је да се нада да ће Турска превазићи све проблеме, успоставити демократски поредак мир и стабилност јер је то од виталног жначаја, не само за Турску, већ и за Блиски Исток и за Србију.

"Уверени смо да ће Турска, као велика и изузетно значајна земља, имати снаге да се тако понаша у будућности и да вољу турског народа и грађана проведе у дело", рекао је Вучић у обраћању медијима после седнице Бироа за координацију служби безбедности.

Вучић је рекао да је и јутрос и ноћас разговарао са амбасадором Турске у Србији и да му је пренео закључке Владе који су се, рекао је, одмах тицали поштовања владавине права и успостављању демократског поретка.

Он је додао и да је данас са турским амбасадором било речи и о инвестицијама из Турске које су, како је премијер рекао, веома значајне за нашу државу.

Вучић је рекао да ће крајем месеца биће састанак са представницима четири турске компаније које планирају да инвестирају у Србију и захвалио турском амбасадору на подршци коју пружа економском развоју Србије.

Председник Владе Александар Вучић поручио је данас да ће Србија свим политичким средствима чувати и штитити регионалну стабилност.

Вучић је у обраћању после седнице Бироа за координацију служби безбедности, говорећи о регионалној стабилности, рекао и да је Србија у сваком моменту спремна да сачува и заштити границе и интересе наше земље.

"О томе смо имали дуге разговоре, ово је све што могу да вам саопштим о томе", рекао је Вучић.