Вести

Завршетак пројекта "Банатско сунце за све"

У току су завршни радови на уградњи соларних панела код топлане на Котежу ИИ, а који ће се користити за загреваје санитарне воде. Ово је пројекат који треба да покаже могућност коришћења обновљивих и алтернативних горива. Реализовали су га заједнички општина Лугош из Румуније и Панчево, у оквиру прекограничне сарадње Румуније и Србије. Вредност пројекта је скоро милиона евра.

Кристијан Галеску, заменик председника општине Лугош, пројектом „Банатско сунце за све“, учињени су пионирски кораци ка промоцији обновљивих извора енергије, казао је градоначелник Саша Павлов, на конференцији поводом завршетка пројекта „Банатско сунце за све“. Овај пројекат је потпуно у складу са Стратешким планом развоја града, јер треба да доведе до постизања одрживог развоја кроз коришћење обновљивих извора енергије, каже Павлов.

- Бенефит је у заштити животне средине, јер имплементацијом овог пројекта, ми штедимо на утрошку гаса. Самим тим штедимо животну средину која се угрожава, када би 100% начин грејања био само на гас. Добијамо потребне уштеде, не само у субституцији гаса, него и у транспорту топле воде за коришћење у домаћинствима – напоменуо је Саша Павлов, градоначелник.

Пројекат „Банатско сунце за све“, реализован је у сарадњи града Панчева и општине Лугош из Румуније у оквиру прекограничне сарадње. Општина Лугош добила је пројектну документацију која би у наредном периоду требала да омогући коришћење соларних панела у четири вртића, дому за старе, јавној кухињи и спортској хали, каже Кристијан Галеску заменик председника општине Лугош.

- Наравно да ово има велики значај. Сваки пројекат који води ка побољшању живота грађана Лугоша је добродошао. У овом случају ће се највише радовати деца из вртића, људи који живе у дому за старе, а посебан значај има за спортску салу која ће моћи да се користи у пуној својој функцији – објаснио је Кристијан Галеску.

Пројектом „Банатско сунце за све“, у Панчеву је изграђено соларно поље, које се простире на преко 900 квадратних метара и чине га 360 колектора који се налазе на металној конструкцији. Соларно поље требало би да покаже да је могуће коришћење соларне енергије за загревање санитарне топле воде која се користи на Котежи ИИ. Вредност целог пројекта је око милион евра, каже Сандра Божић менаџер пројекта и директорка ЈКП „Грејање“.

- За сада нас је време послужило. Важно је само да не буде кише и снега, па да то направи непогодно тло за радове. Сви машински и грађевински радови су готови. Остало је још јако мало. За неколико дана да се монтира последње поље солара, и након тога следи повезивање. Велики бенефит је од оваквог пројекта. Сама инвестиција је око милион евра, што није мало. За саме кориснике биће значајно јер ће обезбедити бољи квалитет, континуирано снабдевање саниратном водом. Искрено се надам да ће и у неком наредном периоду ово довести и до ниже цене санитарне топле воде за становнике Котежа ИИ – објаснила је Сандра Божић менаџер пројекта.

- Ово постројење, ће штедети између 8 и 10% енергије потребне за припрему топле воде на годишњем нивоу. Током лета ће се користити за припрему топле потрошне воде, а зими, јер је режим рада топловода другачији, за подгревање ваздуха за сагоревање. Тиме се постиже повећање степена корисности котлова – рекао је Зоран Божанић, члан пројектног тима.

У ЈКП-у “Грејање”, кажу да се неће зауставити на овом пројекту када је у питању коришћење алтернативних горива. У плану је да се током следеће године реализује и пројекта изградње постројења на био масу у оквуру Топлане на Котежу ИИ. Овај пројекат реализовао би се кроз приватно јавно партнерство.