Вести

Зелено светло завршном рачуну буџета за 2015. годину

Одбор Скупштине Војводине за буџет и финансије с једним гласом против прихватио је Предлог покрајинске скупштинске одлуке о завршном рачуну Војводине за прошлу годину, иако, како је констатовано, показује катастрофалан однос према јавним средствима грађана Војводине.

– Због ситуације која би настала у Војводини због неизгласавања Предлога одлуке о завршном рачуну буџета, били смо приморани на то да је усвојимо – образложио је одлуку председник Одбора Јован Лазаров.

Како је навео, у случају неизгласавања завршног рачуна дошли бисмо у ситуацију да Министарство финансија обустави трансферна средства буџету Војводине и због тога, примера ради, просветари не би добили плату. Тиме би настала велика штета и због тога је Одбор предложио Скупштини Војводине да прихвати извештај о завршном рачуну буџета. Трансферна средства чине две трећине покрајинског буџета. То је новац који се преноси из буџета Републике Србије у Покрајину, а тим парама се највећим делом финансира средњошколско и високо образовање на теритирији Војводине, односно исплаћују се плате у тим установама. Осим тога, тај новац је намењен и локалним самоуправама у покрајини.

Одбор је разматрао и извештаје о прошлогодишњем пословању покрајинских фондова и јавних предузећа чији је оснивач АП Војводина, као и извештај о пословању Управе за капитална улагања за 2013. и 2014. годину. Ти извештаји ће се наћи на дневном реду седнице Скупштине Војводине у понедељак, 18. јула. Одбор је одбио да прихвати извештај о пословању Управе за капитална улагања, који је и изазвао и највећу дискусију већ због саме чињенице да се о тим извештајима од пре две и три године расправља тек сада. То је окарактерисано као бахато понашање бивше Покрајинске владе, која није поднела извештај Скупштини Војводине о пословању Управе, односно тадашњег Фонда за капитална улагагања.

– Они су, изгледа, били задовољни тиме што је директор Фонда поднео извештај о пословању тадашњем председнику Управног одбора Фонда, који је био истовремено и председник Покрајинске владе, док посланици Скупштине нису имали увид у то – рекао је Лазаров.

На седницу је позван и нови директор Управе, али он члановима Одбора није могао ништа да каже о тим извештајима јер је тек 20 дана на челу Управе. Извештају је замерено да је много пројеката незавршено и да је од тих пара којима је располагао Фонд највише улагано у Нови Сад, односно у Јужнобачки округ, чак 49 одсто, док поједине општине, пре свега у средњем и јужном Банату, нису добиле ни динар ни у 2013. години нити у 2014, или су добиле веома мало пара за капитална улагања.

Фонд за капитална улагања није служио за равномеран развој Војводине, а најмање за капитална улагања. Новца јесте било из године у годину све мање, али бивше покрајинске власти нису ништа радиле на томе да враћају у буџет новац од приватизације, него су продале све што смо имали, а задуженост нам је на максимуму, речено је на седници.