Вести

Живановић: Симеуновић ми није претио

Случај од краја октобра када је после оптужбе Дејана Живановића, због наводних претњи, притворен Дејан Симеуновић, добио је данас неочекиван наставак. На данашњем рочишту пред Основним судом у Панчеву Живановић је изјавио да такву тужбу данас никада не би поднео јер је пре неколико месеци то учинио под притиском тадашњег градоначелника Павла Раданова. Раданов то демантује, уз тврдњу да иза данашње изјаве Живановића стоји политика. А адвокат Симеуновића најављује и могућност преиспитивања основаности притвора за свог клијента.
Суђење Дејану Симеуновићу по оптужници Основног тужилаштва у Панчеву за угрожавање сигурности на основу пријаве Дејана Живановића за наводне претње од октобра прошле године данас је добило неочекиван обрт. Живановић је изјавио да одустаје од тужбеног захтева јер је, како је казао, кривичну пријаву поднео по наговору тадашњег градоначелника Павла Раданова, а да је и тада сазнања о наводним претњама Симеуновића имао само посредно, преко Косте Требјешанина, председника глогоњских удружења повртара. Како је пред судијом Светозаром Мрдаком казао Живановић, од њега је чуо да је наводно Симеуновић некоме преко телефона рекао да ће Живановић „после случајне саобраћајке имати и саобраћајку која неће бити случајна“. Цео случај је, по сазнањима Телевизије Панчево, био везан за тезге на Зеленој пијаци за контролисану производњу. А Живановић, који је тада био помоћник градоначелника за село и рурални развој, данас је и у судници и пред камером Телевизије Панчево изјавио да је био изманипулисан у сукобу унутар Српске напредне странке.
Осећам се изманипулисано, јер оно што се тада дешавало није одговарало истини, те сам одлучио да повучем не кривичну пријаву већ тужбени захтев, јер очигледно ни онда нису постојали услови за то. Подношење кривичне пријаве није била моја одлука. Те вечери су ме позвали да дођем у Градску управу. Коста Требјешанин је ишао са мном. Са тадашњим градоначелником, господином Радановим, договерено је да поднесем кривичну пријаву. Мислим да је мотив била унутарстраначка борба која се онда водила. Жао ми је што сам учествовао у томе. Осећам се као неко ко је погинуо у бици која није била његова, рекао је Живановић.
Павле Раданов у изјави за Телевизију Панчево демантује данашњу изјаву пред Судом Дејана Живановића, уз тврдњу да иза ње поново стоји политика.
То само говори о моралу панчевачких политичара и људи који су били и сад су у извршној власти. Морам да нагласим да је Дејан Живановић путем коалиционог договора 2013. године постао помоћник градоначелника, после саобраћајне несреће. Он није био мој избор, већ је то био договор странака. У новембру 2014. године саопштио ми је, видно узнемирен, да је у Глогоњу чуо да му је претио Дејан Симеуновић у присуству више лица, где је био и Коста Требјешанин. Позвао сам га да се видимо, с обзиром на то да је био мој сарадник. Онда су ми испричали шта се десило. Више нисам градоначелник. Зашто то није раније рекао? Очигледно је реч о вршењу утицаја и притиска људи који су у извршној власти сада, а који су из криминогене средине и имају иза себе најтежа дела, за која су поступци у току. Сад они притисцима, с обзиром на то да су у извршној власти, имају инструменте, баве се клеветањем и изношењем неистина. Најлакше је свалити кривицу на неког ко сада нема никакав утицај. Вероватно сам постао предмет њихових размишљања, с обзиром на то да од јесени планирам локалну причу у Панчеву, пред локалне изборе, са групом људи који су остварени у граду. Они су то чули и сад покушавају да ме тотално дискредитују. Али, то им неће проћи, рекао је Павле Раданов.
Напуштајући зграду Суда, Симеуновић је само кратко рекао да је затечен поступцима тадашњег градоначелника Раданова и да нема други коментар. Истовремено, његов адвокат Ђорђе Папулић најављује да ће одбрана, у складу са следећим корацима Основног тужилаштва, размотрити даље кораке.
- Данас смо били сведоци чињенице да је овде реч о ономе што је одбрана тврдила од самог почетка - да је ово политички процес против господина Симеуновића, што је добило и епилог на Суду. Шта ће одбрана даље радити, зависи од тога шта ће даље радити јавни тужилац, будући да се у све ово умешала држава и да јавни тужилац гони господина Симеуновића. По изјави оштећеног, никаквих претњи није било и он је био натеран од господина Раданова да такву пријаву поднесе. Уколико Тужилаштво буде одустало од даљег гоњења, одбрана ће инсистирати да се виновници овог поступка, због којих је господин Симеуновић провео двадесет два дана у притвору, изведу пред лице правде. Ко се поигравао са панчевачким правосуђем, треба да утврди Тужилаштво и процесуира људе који су учествовали у овом политичком процесу, рекао је Ђорђе Папулић, адвокат.
На узаврелој политичкој сцени прошле јесени у Панчеву овај случај уследио је после сукоба и оштрих полемика у јавности и око доделе новембарских награда. Тадашњи градоначелник Павле Раданов је одбио да их уручи, сматрајући да су додељене под притиском, па и „Српској Спарти“, чији је члан и Симеуновић. После одлуке Жирија да ипак остане при својој одлуци, 31. октобра је Симеуновћ ухапшен на основу наводних претњи Живановићу, после чега му је и одређен притвор, у којем је остао двадесет два дана.