Председник Вучић у Панчеву: Ово је велики дан за нашу земљу и велики дан за унапређење односа између Србије и Русије

Председник Србије Александар Вучић присуствује свечаности поводом почетка рада постројења „Дубока прерада“, кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву. 

Наиме, данас почиње да ради постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања вредно 300 милиона евра. 

Постројење је, притиском на тастер, покренуо председник Вучић, након што су генерални директор Гаспромњефта Александар Дјуков и министарка рударства и енегетике Зорана Михајловић деактивирали сигурносни систем, у командној сали рафинерије. 

Вучић је претходно пожелео срећан рад свима у командној сали Рафинерије. 

– Што се будемо више развијали наше потребе за коксом ће расти – рекао је Вучић. 

Председник Вучић је рекао да је присећајући се постављања камена темељца пре три године, мало веровао да ће са успехом бити завршен овај велики пројекат и додао да су срећом, људи који су градили и радили на овом пројекту, направили једно од најмодернијих постројења у Србији.

 – Ово је велики дан за Србију и велики дан за унапређење односа између Србије и Русије. То није потврда само наших братских односа, већ и наше заједничке ефикасности и доброг рада, као и добрих резултат – рекао је Вучић. 

Како каже, за Србију је ово важно из више разлога, поправиће позицију НИС-а на тржишту, али је и подигло углед Србије у региону, такође, додаје да је све урађено на најсавременији начин. 

Истиче да је оно што је најважније за људе који ту живе јесте што је заштита животне средине стављена на прво место. 

– Најважније је да ће ово постројење допринети даљем развоју и од великог је значаја за целу земљу. Оно показује како као феникс из пепела можете да подигнете нешто – навео је Вучић. 

Како каже, није случајно да се Србија данас налази на челу Европе по стопи раста, и додаје да са истим жељама и захтевима улазимо и у наредне године. 

– За то нам је потребна добра сарадња са руским пријатељима. Ми смо данас широм отворили врата договору са представницима Гаспром Њефта – рекао је Вучић. 

Како каже, близу су проналаску решења за Петрохемију, додаје да Руси и Срби то заједнички могу да ураде. 

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је да је тренутак у ком је покренуто ово постројење искорак у нову еру рада. 

– Дубока прерада није само нова технологија, то је нова позиција у индустрији и на тржишту. То су нови стандарди – рекао је Тјурдењев. 

Додао је да дубока прерада обезбеђује њихову визију да буду добар партнер заједници и грађанима, као и да будућност претварају у дело. 

Пројекат од велике важности 

Дјуков Александар, председник управног одбора ГАСПРОМ ЊЕФТ-а, је рекао да су 2017. године најавили почетак изградње овог комплекса, и да данас може да изјави да је пројекат успешно реализован. 

– Овај високо ефикасни пројекат је завршен и може успешно да почне са функционисањем – рекао је Дјуков. 

Како каже, овај пројекат је од велике важности како за Рафинерију у Панчеву, тако и за целокупну компанију НИС.

 – Пуштањем у рад овај пројекат, дубина прераде ће се побољшати и стаће у ред најквалитетнијих и најнапреднијих таквих објеката у читавом свету – рекао је Дјуков. 

Стартовало ново постројење „Дубока прерада“ у Панчеву 

Нафтна индустрија Србије је раније објавила да је завршетком пројекта „Дубока прерада“ Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернији и „најзеленијих“ у региону. 

Почетак рада „Дубоке прераде“ доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањењу емисија гасова и прашкастих материја у ваздух. 

На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије. 

Престанак производње мазута са високим садржајем сумпора, донеће до 98,8 процената смањење емисије СО2, 58,2 процента мање емисије прашкастих материја, 9,8 посто смањења емисије НО2 и унапређење енергетске ефикасности Рафинерије. 

Поред тога, на новом постројењу запослено је 63 домаћих стручњака. 

Пројекат је омогућио производњу веће количине најквалитетнијих горива: дизела, бензина и течног нафтног гаса. 

Такође, почиње и домаћа производња нафтног кокса, који се до сада увозио, што ће додатно унапредити енергетску стабилност Србије. 

У изградњу новог комплекса „Дубока прерада“ уложено је више од седам милиона радних сати, на пројекту је просечно свакога дана радило 1.100 људи, а више од 80 одсто ангажованих радника били су локални извођачи. 

Иначе, председник Вучић је присуствовао и постављању камена темељца за изградњу овог постројења.